21 жовтня 2025, 08:44
Йододефіцитні розлади здоров’я пов’язані з нестачею йоду в організмі людини. Без йоду не відбувається синтез гормону щитоподібної залози – тироксину, який контролює і посилює інтенсивність обміну речовин: водно-сольового, обміну білків, жирів та вуглеводів, теплообміну в організмі, поділу і росту клітин, роботу печінки та серцево-судинної системи, створення фагоцитів – патрульних клітин в крові, які повинні знищувати чужорідні тіла. Крім цього, саме від цього гормону залежить стан нервової системи, емоційний стан людини та її психічне здоров’я. Якщо разом із їжею в організм надходить недостатньо йоду, то щитовидна залоза виробляє мало тироксину. Такий стан називається – йододефіцитом.
Факторами ризику, які можуть спровокувати йододефіцит, є: низький вміст йоду в їжі, дефіцит селену. Селен – це мікроелемент, який життєво важливий для засвоєння йоду в організмі людини і нормального функціювання щитоподібної залози. Також до факторів ризику відносять: радіоактивне випромінювання, стать (ризик виникнення йододефіциту у жінок вищий, ніж у чоловіків), куріння, вживання алкоголю та вік (у різному віці можуть виникати різні типи йододефіциту.)
Найчастіше недолік йоду впливає на роботу нервової системи: людина стає забудькуватою, у неї погіршується увага і реакція, з’являється роздратованість, сонливість, депресія, слабне імунна система. Виникають проблеми з серцем та судинною системою: аритмія, підвищується тиск, знижується рівень гемоглобіну у крові. Одним із наслідків йододефіциту є збільшення маси тіла, тому що тироксину замало для того, щоб процес витрати енергії йшов нормальним шліхом, бо зайва вага відкладається у вигляді жирових запасів. Тому, якщо ви повноцінно харчуєтесь та багато рухаєтесь, але не можете звільнитися від зайвих кілограмів, то варто звернутися до ендокринолога – уповільнений обмін є однією з ознак йододефіциту.
Якщо ж дефіцит йоду не поповнюється, то тканини щитовидної залози починають розростатися, намагаючись компенсувати недолік виробництва тироксину кількістю клітин. Таке збільшення щитовидної залози називається зобом.
Особливо небезпечним є йододефіцит для вагітних жінок. Якщо цього мікроелемента не вистачає, вагітність може перерватись, немовля народитися мертвим або із серйозною вадою – кретинізмом. Не менш важко переносить дефіцит йоду організм дітей: вони відстають у розумовому і фізичному розвитку. Як правило, це сповільнює ріст тіла і порушення сприйняття інформації і мови. Надлишок йоду є таким же ж небезпечним, як і його недолік. Людський організм потребує мікроскопічних доз цього елемента. У великих дозах це просто отрута.
Скільки потрібно йоду, щоб бути здоровим? Залежно від віку, добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг. Більшість мешканців України щодня споживають лише 40-80 мгк йоду на добу. Для жінок добова норма йоду становить 150-300 мкг, а для чоловіків – до 300 мкг. Норми споживання йоду для дітей: 0-6 років – 90 мкг; 6-12 років – 120 мкг.
Найпростішою профілактикою йододефіциту є споживання йодованої солі. Щоб знизити ризики йододефіциту, потрібно для приготування їжі замінити звичайну сіль на йодовану, також до щоденного раціону слід включити такі продукти: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску), морську капусту, овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат); фрукти (банан, апельсин, лимон, диня, ананас, хурма); яйця, молоко, яловичина, волоські горіхи.
Наявність йодного дефіциту виявити легко. Першими сигналом для хвилювання може послужити відчуття постійної втоми, підвищена стомлюваність і млявість, пригнічений настрій і неуважність, відчуття болю у серці й часта задуха. Якщо волосся стало тьмяним і слабким, температура тіла нижча за 36,50С, порушено менструальний цикл, часто бувають холодними руки, не полишає відчуття мерзлякуватості у приміщенні, де всім іншим тепло – це також є підставою, щоб звернутися до лікаря.
Отже, не зважаючи на ряд об’єктивних факторів існування проблеми йододефіциту, існують можливості попередження і подолання його шляхом пропаганди культури харчування дітей і дорослих різних вікових категорій з врахуванням особливостей їх дієти, а йодована сіль і вживання продуктів, які містять йод, є великим поштовхом для вирішення цієї проблеми.
Бережіть своє здоров’я, здійснюйте профілактику і не займайтеся самолікуванням йодовмісними препаратами!
Віктор Сколота, лікар загальної практики–сімейний лікар
Лохвицької АЗПСМ КНП «Лохвицький Центр ПМСД»
Підпишіться, щоб отримувати листи.